Slippercentage van landbouwbanden
Groter contactvlak
Enno Schottert, Productmanager Landbouw bij Heuver, legt het uit via een vergelijking met een ballon op de grond: “Als je die ballon hard opblaast, is er misschien nog een vierkante centimeter die contact heeft met de grond. Trek je vervolgens de ballon over de grond naar voren (zoals een tractor een aanhanger vervoert), dan slipt hij meteen, want hij heeft amper contact met de grond. Laat je de spanning zakken, dan heb je een veel groter contactvlak met de grond en is het slippercentage ineens veel lager. Zo werkt het ook bij landbouwbanden.”
Proeven met brandstofverbruik
Heuver heeft wel eens proeven gedaan met het slipeffect om te bepalen of dat echt scheelt in brandstofverbruik. Enno Schottert: “Met doorzichtige buizen op de tank konden we de stand van de diesel zien. Bij de ene tractor hanteerden we 2 bar spanning en bij de andere 0,8 bar. Die laatste slipte veel minder, omdat hij een groter contactvlak had met de bodem. Na duizend meter ploegen konden we dan ook daadwerkelijk het verschil zien in brandstofverbruik. Hoe minder de band slipt, des te minder brandstof verbruikt hij. IF-/VF-banden zijn daarvoor de perfecte oplossing.”
IF/VF-banden met drukwisselsysteem
De meeste landbouwbanden worden gebruikt op tractoren en machines die in verschillende omstandigheden moeten opereren. Daarom raadt Enno Schottert iedereen aan om IF- en VF-banden te gebruiken in combinatie met een drukwisselsysteem: “Hiermee kun je met lage spanning in het land werken en met hoge spanning op de weg rijden, zodat je het slippercentage zo laag mogelijk houdt.”
Ook dubbellucht montage is een manier om het slippercentage van landbouwbanden te verlagen. Op deze manier wordt de last immers verdeeld over meerdere banden.
Meer weten?
Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw landbouwbanden! Ook vindt u informatie over landbouwbanden op de landbouw kennispagina.