Bodemverdichting voorkomen met landbouwbanden

Bodemverdichting is een belangrijk begrip in de landbouw. Als de kwaliteit van de bodem wordt aangetast, dan is er sprake van bodemverdichting. Dit wilt u zo veel mogelijk voorkomen, want dit betekent minder opbrengst wanneer het oogsttijd is. De juiste banden op de juiste manier gebruiken helpt bij het verminderen van bodemverdichting door de bodemdruk te verminderen.
Bodemverdichting voorkomen met landbouwbanden

Wat is bodemverdichting?

Bodemverdichting gaat over de soort grond, de waterhuishouding, het type teelt en de belastbaarheid van de bodem. Een gezonde bodem bestaat uit grond, lucht, water en ander organisch materiaal. Door veelvuldig op- en af rijden van landbouwmachines drukt u de grond in elkaar (‘dicht’) en ontstaat spoorvorming. Dat heeft grote invloed op de waterhuishouding en dus op de groei van gewassen. Dat betekent economische schade door een lagere opbrengst. En de noodzakelijke herstelwerkzaamheden zoals frezen en/of ploegen kosten tijd en extra brandstof. Het is zaak veel aandacht te besteden aan het voorkomen van bodemverdichting door spoorvorming.

Vooral in het voorjaar kunt u de grond snel ‘dicht’ rijden. De grond is nog relatief nat en heeft dus minder draagkracht. Rijdt u met smalle(re) banden het land op, dan zakt u teveel weg. Wij adviseren voor dergelijke natte gronden banden met meer volume, meer spoorbreedte en dus minder diepe insporing.

Verminderen van bodemverdichting door verminderen bodemdruk

Een lagere bandenspanning vergroot het contactoppervlak. Met banden valt hierin een boel te winnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bredere banden met een grotere luchtkamer.

Wanneer een tractor op een standaardband staat bijvoorbeeld de 520/85R38 en teveel inspoort, kunt u ervoor kiezen om bredere banden te monteren, bijvoorbeeld de 650/65R38. Daarmee vermindert u de bodemdruk. Bandenspanning en het luchtvolume bepalen immers samen het draagvermogen van een band. Een vergroting van het luchtvolume maakt een lagere spanning mogelijk. Deze staan altijd met elkaar in verbinding.

Snelheid en belasting bepalend voor bandenkeuze

De juiste bandenkeuze voor het verminderen van bodemverdichting staat niet voor iedereen gelijk. Het verschilt per situatie, dus kijken we eerst naar de gewenste snelheid en belasting van de machine. Als u zonder drukwisselsysteem werkt is het belangrijk om de maximale snelheid en belasting te weten om te bepalen welke spanning u het beste kunt rijden om bodemverdichting te verminderen.

Gebruikt u wél een drukwisselsysteem, dan kunt u uw banden altijd optimaal benutten. Verscheidene klanten van ons maken gebruik van dit systeem en hebben er positieve ervaringen mee. In het veld rijdt u dan met een lage bandenspanning om zo min mogelijk druk op de bodem te hebben. Voor het rijden op de weg kunt u de spanning automatisch en eenvoudig weer verhogen voor het besparen van brandstof en verminderde slijtage. Dit zorgt voor extra efficiëntie.

Lagere bandenspanning met een gelijke belasting

Er zijn naast de reguliere banden ook verschillende bandentypen verkrijgbaar die ervoor kunnen zorgen dat de bandenspanning lager kan zijn, terwijl u toch dezelfde belasting heeft. Wij zetten ze voor u op een rij en leggen de verschillen uit, zodat u de beste banden voor uw situatie kunt kiezen. IF- en VF-banden zijn sterk in opkomst en de gebruikers zweren bij de efficiency ervan, bijvoorbeeld bij het klaarmaken van het land of bemesting.

Improved Flexion (IF) banden

Lagere bandenspanning, maar toch eenzelfde belasting? Dat kan met IF-banden. Deze banden kunt u bij eenzelfde belasting gebruiken als standaardbanden van hetzelfde formaat, maar dan met een 20% lagere bandenspanning. Dat zorgt ervoor dat u bodemverdichting beter kunt tegengaan.

Nog een voordeel is dat de bandenspanning van IF-banden snelheidsonafhankelijk is, bij een standaardband is dat niet het geval. Een standaardband heeft een driehoeksverhouding tussen: de belasting per band in kg, de snelheid in km/h en de luchtdruk. Rijdt u met een hogere maximumsnelheid bij dezelfde last, dan moet u de bandenspanning ook aanpassen. Bij IF-banden is dit niet nodig en dat wordt als een groot voordeel gezien.

Very High Flexion (VF) banden

Meer nodig dan de 20% lagere bandenspanning die IF-banden kunnen bieden? Dan zijn er ook nog VF-banden. Deze banden mogen bij eenzelfde last met een 40% lagere spanning rijden om zo de bodem nog meer te ontzien. Net als bij IF-banden is de bandenspanning van VF-banden ook snelheidsonafhankelijk. Wel is het verstandig om bij langdurig transportwerk de spanning naar boven te brengen.

Cyclic Field Operation / Cyclic Harvesting Operation (CFO/CHO)

CFO/CHO-banden worden vaak toegepast bij oogstmachines, zoals combines of bietenrooiers. Vooral machines met een lage werksnelheid, hoge pieken in belasting en sterk wisselende belasting. Wanneer er een curve in belasting is, dan zijn CFO/CHO-banden uitermate geschikt.

Bijvoorbeeld: een bietenrooier rijdt leeg naar het veld toe, begint aan het rooien en langzaamaan komt de bunker vol. Dan wordt een korte afstand afgelegd, waarna de bunker geleegd wordt om weer van vooraf aan te beginnen. Voor deze cycli zijn CFO/CHO banden ontwikkeld.

Samengevat

  • IF technologie = Improved Flexion

Tot 20% minder bandenspanning bij eenzelfde belasting óf tot 20% meer draagvermogen bij dezelfde bandenspanning.

  • VF technologie = Very high Flexion

Tot 40% minder bandenspanning bij eenzelfde belasting óf tot 40% meer draagvermogen bij dezelfde bandenspanning.

  • IF CFO/CHO technologie

Improved Flexion Cyclic
Field Operation / Cyclic Harvesting Operation
IF-banden voor cyclische belasting.

Meer informatie?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij weten alles over landbouwbanden en geven u een persoonlijk advies dat past bij uw situatie. Voor overige informatie over landbouwbanden kunt u terecht op de landbouw kennispagina